www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Dieta antistres: ce alimente sunt recomandate pentru a depăși cu brio perioadele stresante din viață?

Starea de bine începe la masă! O alimentație sănătoasă asigură nu doar necesarul zilnic de proteine, vitamine și minerale de care organimsul nostru are nevoie, ci contribuie și la relaxarea psihicului. Stresul este parte a vieții de zi cu zi, puțini știu însă că acesta poate fi accentuat de anumite carențe alimentare.

Treci printr-o perioadă stresantă? Află care sunt cele mai bune alimente antistres și bucură-te de viață, fiind relaxat și optimist!

Vitamina C - un drog al fericirii!

Știați că vitamina C are o importanță covârșitoare pentru psihicul nostru? Vitamina C participă la sinteza noradrenalinei, o substanță care ne înviorează și ne face să ne simțim euforici. 

Când ne confruntăm brusc cu un pericol, de pildă riscul unui accident, suntem obligați să reacționăm cu viteza fulgerului. În acel moment, se sintetizează imediat noradrenalina. În fiecare dintre aceste etape ale procesului metabolic este prezentă vitamina C.

Noradrenalina are, alături de adrenalină, o acțiune excitantă, activează circulația, poate conduce la creșterea tensiunii arteriale, ne ajută să ne simțim proaspeți și vioi. Prin urmare, vitamina C poate fi considerată un drog al fericirii, însă unul natural, fabricat de organismul nostru.

Măceșele, afinele sau ardeiul verde sunt mult mai bogate în vitamina C decât clasicele lămâi. Citricele, precum lămâile sau portocalele, nu sunt cea mai bună alegere dacă ai nevoie de o cantitate mai mare de vitamina C. Poți opta, în schimb, pentru un fruct exotic, cum sunt papaya și guava, sau o mână de coacăze de pădure, care conțin de trei ori mai multă vitamina C. Dacă nu, oricând poți apela la sirop de măceșe sau măceșe simple, din care se poate face și ceai. Acestea au, pe suta de grame, de 20 de ori mai multă vitamina C decât lămâile.

Nu obosit și somnolent, ci în formă și vioi cu vitamina C!

Ca substanță stimulatoare și de protecție la nivelul glandei hipofize, vitamina C face posibilă secreția a zece hormoni, ce dirijează patru domenii: sexualitatea, funcțiile tiroidei, stresul și creșterea.

Vitamina C este necesară și pentru sinteza serotoninei, o substanță fără de care nu am reuși să ne relaxăm și să dormim.

Totodată, o descoperire de ultimă oră a oamenilor de știință vine să confirme definitiv importanța vitaminei C pentru sănătatea noastră mentală și psihică. E vorba de aportul ei la transmiterea impulsurilor nervoase, la stimularea memoriei și capacității de concentrare. La numai o oră dupa ce a fost consumată, zeama a patru lămâi determină o înviorare psihică și mentală. 

Cerealele integrale - o sursă apetisantă de sănătate și energie!

Cerealele conțin o cantitate importantă de carbohidrați care se absorb mai greu în organism, ajutând creierul să producă mai multă serotonină, substanță chimică ce calmează creierul în ritm constant.

Datorită digestiei lente, asigură un aport energetic pentru o lungă durată de timp, fiind foarte indicate persoanelor care au o viață agitată, cu multe griji, dorm puțin sau se simt foarte obosite.

Consumate cu lapte, iaurt sau în alte forme, acestea ne ajută să fim mai rezistenți în fața stresului. Totodată, ele sunt o sursă bună de vitamine (mai ales cele din complexul B) și minerale.

Ceaiurile te ajută în lupta contra stresului!

Persoanele care beau zilnic ceai negru au niveluri semnificativ mai scăzute de cortizol, un hormon secretat de glandele suprarenale, în cazul situațiilor stresante.

Ceaiul verde are efect antistres, energizant, conține antioxidanți, sporește atenția și memoria, prezintă substanțe anticancerigene, este un bun laxativ, crește pofta de mâncare, produce efectul de "trezire" pe care îl are și cafeaua și stimulează menținerea tinereții.

Afinele - o adevărată comoară pentru o sănătate psihică și fizică de invidiat!

Afinele, pe lângă gustul delicios pe care îl au, aduc organismului un important aport de minerale și vitamine, precum și de substanțe care îmbunătățesc vederea, întăresc sistemul imunitar și ne energizează.

Aceste fructe, consumate de câteva ori pe săptămână, ne vor ajuta sa eliminăm senzația de oboseală și să ne simțim revigorați și optimiști.

Spanacul - alimentul cu beneficii uimitoare asupra sănătății!

Spanacul este o sursă excelentă de magneziu. O deficiență a acestui mineral în organism declanșează dureri de cap și oboseală, favorizând efectele nocive ale stresului. O singură porție de spanac (100 g) poate să mențină nivelul de magneziu la valori sigure. Acesta poate fi adăugat în salate, în supe, dar se poate găti și separat.

Există și alte legume cu frunze verzi (urzici, varza de Bruxelles, broccoli etc.), care sunt bogate în magneziu și ne ajută să luptăm împotriva stresului și a multor alte probleme de sănătate.

Peştele - “pastila” ta de Omega 3!

Peștele gras, precum tonul și somonul, care este bogat în Omega 3, poate preveni valurile de hormoni de stres și te protejează împotriva bolilor de inimă, depresiei și sindromului premenstrual.

Grăsimile nesaturate din carnea de pește, datorită conținutului de acizi omega 3 și vitamine din complexul B,  au rol protector împotriva alterării memoriei și depresiei, protejând sistemul nervos. Omega 3 reprezintă o hrană a creierului uman, ajutând la reechilibrarea emoțională și creșterea energiei și a puterii de concentrare.

Fisticul, o sursă bogată de grăsimi benefice organismului!

Fisticul, precum și alte nuci și semințe, sunt surse bogate de grăsimi sănătoase. Un pumn de fistic consumat zilnic ajută la scăderea colesterolului, previne diabetul și te protejează împotriva efectelor stresului. Nu trebuie însă să uiți că nucile și semințele sunt bogate în calorii, prin urmare trebuie consumate cu moderație!

Migdalele țin stresul la distanță!

Migdalele sunt pline de vitamine antistres, care te pot face mai rezistent în timpul unei crize de stres sau de depresie. Pentru a simți efectele, consumă circa 20 de migdale în fiecare zi.

Acestea conțin în special vitaminele B2, B6, E, magneziu și zinc. Vitaminele din complexul B și magneziul sunt implicate în producerea hormonului “fericirii” - serotonina. Se știe că secreția acestui hormon la nivel cerebral determină o stare de bună dispoziție, iar vitamina E este importantă pentru întărirea sistemului imunitar.

De asemenea, migdalele au beneficii și asupra sistemului cardio-vascular, în lupta antistres, deoarece conțin antioxidanți, având capacități detoxifiante.

Avocado - gustos și sănătos!

Avocado este un fruct bogat în potasiu (o jumătate de avocado are mai mult potasiu decât o banană de mărime medie) și te ține departe de pofta de grăsimi nesănătoase când stresul te copleșește.

Un pahar de lapte cald înainte de culcare ajută la relaxare!

Mai ales înainte de culcare, elimină stresul ca să poți dormi liniștit. Cercetările au demonstrat că un pahar de lapte înainte de culcare scade anxietatea și stările de neliniște cauzate de stres.

Evită în zilele foarte tensionate: cafeaua, zahărul rafinat, alcoolul, grăsimile animale, carnea de porc, făinoasele rafinate, preparatele industriale din carne, conservele!

Alimentele bogate în tirozină combat depresia!

Tirozina este un aminoacid folosit de organism pentru producerea dopaminei și adrenalinei, substanțe care asigură adaptarea organismului la stres și realizează un bun echilibru nervos. Stresul cronic reduce rezervele de tirozină și provoacă oboseală, dificultăți de concentrare, apatie.

Organismul secretă în mod fiziologic tirozină, dar în perioadele stresante, posibilitățile organismului sunt depășite și apare depresia. Alimentele bogate în tirozină sunt bananele, avocado, carnea de pasăre, carnea de vită, lactatele, migdalele, susanul și semințele de dovleac.

Alimentele bogate în triptofan asigură o stare de bună dispoziție!

Triptofanul este un aminoacid care nu este sintetizat de organism, dar este esențial în producerea serotoninei, ce reglează dispoziția. Are rolul de a mări rezistența psihică, îmbunătățeste somnul, calmează anxietatea și depresia. Lipsa acestui aminoacid poate duce la agresivitate.

Alimentele bogate în triptofan sunt: ouăle, lactatele, carnea de curcan, leguminoasele,orezul integral, bananele și semințele de dovleac.

Să fim sănătoși, fiind informați!

Autor: Dr. Alice Burcea
Medic primar Endocrinologie

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului