www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Cum ne afectează schimbările bruște de temperatură?

Schimbările bruște de temperatură atrag după sine probleme de sănătate, întrucât organismul se adaptează la astfel de schimbări de temperatură în aproximativ 14 zile. Mai mult decât atât, trecerea de la temperaturi ridicate la ploaie și vreme înnorată îi afectează în special pe copii, pe bătrâni și pe bolnavii cronici.

Vremea excitantă și cea acută creează disconfort!

Acțiunea complexă a vremii asupra organismului uman poate fi de mai multe tipuri: optimă, excitantă sau acută.
Diferențele de temperatură atrag după sine probleme de sănătate
Vremea optimă
este considerată aceea care ne influențează favorabil, producând bună dispoziție și are o acțiune pozitivă asupra organismului. Asemenea tip de vreme se caracterizează prin menținerea relativ uniformă a elementelor meteorologice, când temperatura medie diurnă nu oscilează cu mai mult de 2 grade Celsius.

Vremea excitantă cuprinde complexul vremii în care unul sau mai multe din elementele meteorologice deviază de la valorile optime. Această vreme, deși este în fond însorită, are adeseori un cer mohorât, timpul e uscat, umiditatea ridicându-se până la 90%, iar oscilația temperaturii medii a zilei poate fi de până la 4 grade Celsius.

Vremea acută reprezintă complexul vremii cu modificări accentuate ale elementelor meteorologice, când oscilațiile termice depășesc 4 grade Celsius.

Fluctuațiile de temperatură cresc riscul declanșării unor afecțiuni!

Specialiştii de la Institutul Naţional al Sănătăţii sunt de părere că fluctuaţiile de temperatură au un efect negativ asupra organismului uman. Potrivit acestora, scăderea sau creşterea bruscă a temperaturii afectează metabolismul, iar riscul apariţiei bolilor precum astmul, a afecţiunilor pulmonare și respiratorii, a alergiilor, a depresiei şi a problemelor de nutriţie este destul de ridicat.

Aceste studii au arătat că organismul uman a început să îşi piardă capacitatea de adaptare la fluctuaţiile de temperatură, iar atunci când corpul este slăbit, repercusiunile asupra sănătăţii pot fi destul de grave. Temperaturile ridicate au fost asociate cu creşterea numărului de pacienţi afectaţi de stres sau de probleme de nutriţie, iar temperaturile scăzute sunt responsabile de bolile respiratorii.

Problemele cardiace, provocate de schimbările de temperatură!

Fluctuaţiile de temperatură pot conduce şi la agravarea unor afecţiuni, cum ar fi cele cardiace. Astfel, o persoană care suferă de hipertensiune, afecţiune ce poate fi ţinută sub control, riscă să facă un atac de cord. Una dintre explicaţii ar fi că aceste schimbări climatice interacţionează cu medicamentele prescrise pacienţilor hipertensivi.
Umezeala și frigul scad imunitatea

Se schimbă vremea, apar durerile reumatice!

Din cauza aerului rece și umed, persoanele care suferă de reumatism se confruntă cu dureri foarte mari. Mai mult decât atât, fronturile de aer umed agravează diferitele forme de reumatism cronic degenerativ.

Imunitatea scăzută duce la apariția virozelor!

În momentul în care corpul este practic forțat să treacă brusc de la o temperatură de peste 35 de grade Celsius la mai puțin de 17 grade Celsius, organismul este slăbit instantaneu, deoarece încearcă să facă față acestei schimbări și se confruntă cu umezeală și frig. Sistemul imunitar se prăbușește încet, iar corpul devine vulnerabil în fața virozelor.

Amețeli, dureri de cap și oboseală excesivă!

Atunci când vremea se răcește brusc, foarte multe persoane se confruntă cu amețeli și dureri de cap. Există mulți oameni care, pe o asemenea vreme, acuză o stare de oboseală acută, o astenie fizică și psihică, o stare de somnolență continuă și chiar depresie, cu toate că se odihnesc corespunzător noaptea. Din acest motiv, este bine sa ajutăm sistemul imunitar consumând, pe de o parte, multe legume și fructe, deoarece conțin vitamine și minerale, iar pe de altă parte, suplimente nutritive. Astfel, putem preveni afecțiunile provocate de aceste oscilații de temperatură.

Să fim sănătoși fiind informați!

Autor: Dr. Costin Anca
Medic primar Medicină generală
Arată-le și prietenilor!

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului