Vitamina D, cunoscută și sub denumirea de "vitamina soarelui", este o vitamină liposolubilă ce poate fi sintetizată de organism în prezenţa razelor solare (UV). Aceasta are un rol mportant în formarea oaselor și a dinților, cu rol în absorbția calciului și a fosforului.

Există două forme principale de vitamina D:
vitamina D3 (colecalciferol) și vitamina D2 (ergocalciferol).
Vitamina D3 se formează la nivelul pielii, după expunerea la radiații ultraviolete B, din proteina 7-dehidrocolesterol. Vitamina D2 se obține prin iradierea ergosterolului în plante, care este asemănătoare cu producția umană rezultată prin expunerea la lumina soarelui, și intră în circulația organismului prin dietă. Similar cu vitamina D2,
vitamina D3 este prezentă și în surse animale, cum ar fi uleiul din ficat de cod, somon, macrou, hering.
Vitamina D este esențială pentru un număr mare de procese fiziologice, și, ca atare, niveluri adecvate sunt necesare pentru a avea o sănătate optimă. Cu toate acestea, în prezent, deficitul de vitamina D este recunoscut ca fiind o pandemie ce afectează mai mult de jumătate din populația lumii.
Carenţa de vitamina D în organism
Carenţele nutriţionale sunt provocate de obicei de o alimentaţie inadecvată, absorbţie deficitară sau expunere limitată la soare. Deficitul de vitamina D din organism determină un nivel calciu-fosfor anormal, care duce la diminuarea mineralizării matricei de colagen. Aceasta cauzează rahitism și osteomalacie la copii, osteoporoză și un risc crescut de fracturi la adulți.
O carență de vitamina D atrage după sine o absorbție insuficientă a calciului, care poate cauza nu doar demineralizarea oaselor, ci și alte probleme de sănătate, precum hipertensiune arterială, cancer, tuberculoză, scleroză multiplă, dureri dentare și boli psihice (depresie, tulburare bipolară sau schizofrenie).
Există mulți factori de mediu, dar și care țin de stilul de viață, ce pot afecta capacitatea de a obține cantități suficiente de vitamina D în mod natural, de la soare. Printre acești factori se numără:
- Poluarea;
- Utilizarea cremelor cu protecție solară;
- Petrecerea timpului în locații interioare (multe ore de lucru în birouri);
- Locuitul în orașe mari, unde clădirile înalte blochează lumina soarelui ș.a.
Surse de vitamina D
Nu foarte multe alimente conţin vitamina D, iar cele mai bune surse sunt produsele din peşte gras (somon, ton, cod şi macrou). Această vitamină poate fi obținută și din alimente precum ciuperci, ficat de vită, brânzeturi sau gălbenuș de ou. Totodată, vitamina D se adaugă la multe cereale pentru micul dejun și la unele mărci de suc de portocale, iaurt, margarină și băuturi din soia.
Vitamina D poate fi produsă şi prin expunerea pielii la acţiunea razelor UV. Chiar dacă soarele este foarte important pentru sinteza acestei vitamine, cercetătorii nu recomandă expunerea prelungită la soare, deoarece favorizează apariția cancerului de piele. De asemenea, o sursă benefică de vitamina D sunt suplimentele alimentare cu concentrații optime, care sunt indicate în cazul unei expuneri reduse la soare sau unei alimentații necorespunzătoare, dar întodeauna la recomandarea unui medic specialist.
Efecte benefice ale vitaminei D asupra organismului
Vitamina D are beneficii multiple asupra sănătății, acționând pe mai multe planuri, după cum urmează:
- Sistem osos și muscular: scade riscul de fracturi osteoporotice și scade incidenţa fracturilor;

- Durere: diminuează durerea neuropatică în diabet zaharat de tip 2;
- Boli autoimune: reduce riscul de scleroză multiplă, artrită reumatoidă și diabet zaharat de tip 1;
- Cancer: reduce riscul de cancer colorectal și de leucemie, scade incidența cancerului aparatului digestiv și a cancerului de sân;
- Boli de inimă: reduce riscul de infarct miocardic și scade calcifierea vasculară;
- Mortalitate: reduce simțitor riscul de deces prematur;
- Funcție cognitivă: stimulează funcția cognitivă, reduce stările de depresie și tulburările afective sezoniere.
Persoane care nu pot asimila cu ușurință vitamina D
Printre categoriile de persoane care nu pot obține suficientă vitamina D se numără:
- Copiii alăptați, deoarece laptele uman este o sursă slabă de nutrienți - acestora ar trebui să li se ofere un supliment de vitamina D în fiecare zi.
- Adulții mai în vârstă, deoarece pielea lor nu sintetizează suficientă vitamina D atunci când este expusă la lumina soarelui, iar rinichii lor sunt mai puțin capabili de a converti vitamina D în forma sa activă.
- Persoanele cu pielea închisă la culoare, deoarece pielea lor are o capacitate mai redusă de a produce vitamina D ca răspuns la lumina soarelui.
- Persoanele care suferă de anumite boli, cum ar fi boala celiacă sau boala Crohn, ce afectează capacitatea intestinului de a absorbi vitamina D.
- Persoanele obeze, oamenii cu indice de masă corporală de 30 sau mai mare având niveluri scăzute de vitamina D în sânge.
Care este doza zilnică recomandată de vitamina D?
Cantitatea de vitamina D recomandată diferă în funcție de vârstă, dar și de expunerea directă la soare a unei persoane. Nu trebuie ignorat faptul că și suplimentele cu vitamine sunt medicamente, ce pot avea efecte toxice grave în cazul supradozării. De aceea, este important să mergeți întotdeauna la un medic specialist care să vă recomande un tratament adecvat.
În centrele medicale Medcenter, aveți posibilitatea de a vă testa nivelul vitaminei D din organism, cu ajutorul analizei medicale de laborator
25-Hidroxi Vitamina D.
Să fim sănătoși, fiind informați!
Referințe:
The American Journal of Medicine:
www.amjmed.com
The Office of Dietary Supplements (ODS) of the National Institutes of Health (NIH):
http://ods.od.nih.gov/
Healthline:
http://www.healthline.com/