www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Infecția cu coronavirus, o epidemie de temut sau un simplu virus gripal?

În acest moment, în România este epidemie de gripă, iar un virus depistat inițial în China a ajuns să facă victime în toată lumea.

Epidemie gripă Epidemie de gripă și un nou virus care “amenință” sănătatea la nivel global!

Acest subiect este intens mediatizat, iar o stare de îngrijorare și anxietate predomină în rândul populației din întreaga lume. De aceea, este foarte important să ne informăm din surse sigure, validate de specialiști din domeniul sănătății. Doar așa putem să înțelegem care sunt cu adevărat riscurile și cum putem să ne protejăm de infectarea cu virusuri gripale.

Contextul actual și o scurtă definiție

Activitatea gripală a avut un trend ascendent în acest sezon, evoluând cu intensitate medie și cu extindere la nivel național. Conform statisticilor oferite de CNSCBT, în luna ianuarie au fost raportate 3.645 de cazuri de gripă clinică pe tot teritoriul țării, mai mult cu 7.4% față de aceeași perioadă a anului 2019.
Gripa este o afecțiune infecțioasă acută, determinată de virusul gripal. Se caracterizează clinic prin manifestări respiratorii și generale severe, iar epidemiologic prin contagiozitate ridicată.

Cum recunoaștem gripa?

Simptome gripaGripa se caracterizează printr-un debut brusc, uneori zgomotos și brutal, cu febră ridicată (39-40 de grade), frisoane, dureri musculare, cefalee, tuse seacă și astenie marcată.

Adeseori, pacienții acuză și simptome de faringotraheită, răgușeală, arsuri retro-sternale sau tulburări de tip digestiv (inapetență, greață, vărsături).

De asemenea, în anumite cazuri, pot apărea complicații virale respiratorii (pneumonia virală, pneumonii bacteriene, otite, sinuzite), dar și cardio-vasculare sau neurologice.

Cum se transmite boala?

Transmiterea bolii se poate realiza:
  • fie direct, prin picăturile de secreție nazofaringiană, ce conțin germeni patogeni, picături expulzate în aer prin tuse, strănut, conversație;
  • fie indirect, prin contact cu obiectele proaspăt contaminate de secrețiile infectate.
De regulă, durata contagiozității este de 5-7 zile, iar receptivitatea față de gripă este universală. Orice se poate infecta, chiar dacă are un sistem imunitar puternic.

Cum se tratează gripa?

Ținând cont de faptul că gripa este o afecțiune virală, antibioterapia (tratamentul cu antibiotice) nu aduce niciun beneficiu terapeutic, decât în situația în care există complicații bacteriene ale bolii.
În toate celelalte cazuri, medicii recomandă terapia antivirală, tratamentele simptomatice și, foarte important, aplicarea cu seriozitate și responsabilitate a măsurilor de prevenire a transmiterii bolii.

Ce trebuie să faceți pentru a preveni infectarea cu un virus gripal? Metode de prevenire gripa - coronavirus

Câteva măsuri sunt indicate pentru a reduce riscul de îmbolnăvire sau transmitere a gripei:
  • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
  • spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun;
  • folosirea de soluții dezinfectante;
  • evitarea spațiilor supraglomerate: mijloace de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, clădiri de birouri etc;
  • acoperirea nasului și gurii cu o mască de protecție;
  • adoptarea unei diete echilibrate, bogată în fructe și legume proaspete.
Dincolo de toate acestea, o importanță deosebită o are și vaccinarea antigripală, care deși nu oferă o protecție absolută asupra gripei, conduce la estomparea severității bolii.

CORONAVIRUSUL 2019-nCoV: cum a apărut, cum se transmite și ce trebuie să știm pentru a ne proteja

Epidemia de Coronavirus a debutat în luna decembrie 2019 prin manifestări de tip pneumonic de „cauză necunoscută” la un grup de persoane care lucrau îndeosebi la tarabele din piața de pește Hunan. Investigându-se sursa bolii, a fost izolat un nou coronavirus, ce a fost denumit 2019-nCoV.

În Wuhan, un oraș de talia Bucureștiului, în decembrie 2019 „pneumoniile de cauză necunoscută” au fost imediat conectate de situația pieței alimentare ce are peste 1.000 de standuri comerciale. Acolo, pe lângă pește și fructe de mare, se vindeau pui, lilieci, marmote, șerpi, fazani și multe alte animale sălbatice consumate de chinezi drept „carne de tufă”. În consecință, concluzia imediată care avea să se desprindă a fost aceea că ar fi vorba despre un coronavirus evoluat, de origine animală, ce poate afecta inclusiv specia umană.

Cum se manifestă infecția cu Coronavirus?

Incubația bolii durează aproximativ două săptămâni, iar simptomatologia nu diferă prea mult de cea a unei infecții cu virus gripal: febră mare în 90% din cazuri, tuse seacă la cel puțin 80% din persoanele afectate, astenie fizică severă, dureri musculare sau articulare și semne radiologice la nivelul plămânilor.

Ce este de făcut, mai ales în condițiile în care, pentru moment, nu există un tratament specific?

Urmând recomandările OMS, evitarea contaminării cu acest virus nu diferă prea mult de măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu orice alt virus gripal.
Este vorba de evitarea contactului cu persoanele infectate (anulați orice călătorie în zona Chinei în această perioadă), spălarea minuțioasă a mâinilor cu apă și săpun, evitarea atingerilor în zona feței (gură, nas, urechi), folosirea de materiale dezinfectante, purtarea măștii de protecție și, în plus, responsabilizarea persoanelor cu infecții respiratorii. Acestea ar trebui izolate la domiciliu și educate în ceea ce privește prevenția medicală, pentru a nu răspândi virusul prin tuse, strănut sau mâini contaminate.

Rămâneți informați, dar nu deveniți anxioși!

Dincolo de toate aceste măsuri, un rol important îl are evitarea situațiilor de panică, induse adeseori nejustificat prin mijloacele mass-media, și dialogul neîngrădit cu medicul de familie, cel care, în orice situație poate oferi un sfat sau un sprijin competent.

La acest moment, au fost înregistrate în jur de 500 de decese, iar numărul persoanelor infectate a ajuns la peste 24.000, conform bilanțului publicat autoritățile medicale de la Beijing. Aceste date se modifică de la o zi la alta, de aceea este important să urmăriți informații actualizate din surse autorizate, care descriu într-un mod informat și obiectiv noutățile despre acest subiect.

Deși e o cursă contra cronometru, încă nu a fost descoperit un vaccin împotriva noului coronavirus. Cercetători din întreaga lume lucrează la dezvoltarea unui tratament eficient, care să ofere protecție persoanelor sănătoase, evitând răspândirea infectării cu acest virus.

Dacă sunteți interesați să aflați mai multe despre coronavirus, câteva surse de încredere unde puteți citi informații utile sunt:

Să fim sănătoși, fiind informați!

Autor: Dr. Dorin Gabriel Tilicea
Medic Primar Medicină de Familie Medcenter Berceni

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului