www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Monitorizarea pacienților post COVID-19

De când a izbucnit pandemia COVID-19 și până de curând, accentul a fost pus pe salvarea vieții pacienților infectați și dezvoltarea unui vaccin care să limiteze răspândirea temutului virus SARS-CoV-2. Cele mai recente studii au arătat însă că o mare parte dintre pacienții care au trecut prin boală și s-au vindecat se confruntă cu consecințe pe termen lung ale infecției cu acest virus.


Chiar și după ce testele de laborator nu mai detectează prezența virusului în organism, 50% până la 80% dintre pacienți continuă să aibă simptome deranjante la trei luni de la debutul infecției. În raport cu durata recuperării, specialiștii au concluzionat că, după 4 săptămâni de la debutul bolii, pacienții cu simptome persistente suferă de COVID de „lungă durată” (LONG COVID). Astfel, călătoria recuperării de abia acum începe.

Care pot fi efectele pe termen lung?

Efecte pe termen lung COVID-19În cadrul studiilor efectuate, cele mai comune simptome care persistă în rândul pacienților post COVID-19 sunt: dificultăți în respirație, oboseală marcantă, palpitații, dureri musculare, dificultăți de concentrare, cefalee, probleme cu somnul și chiar depresie.

Pentru persoanele care se confruntă cu sindromul post COVID-19, se recomandă un consult de medicină generală și un panel de analize medicale, pentru a diagnostica severitatea simptomelor persistente și a primi tratamentul adecvat recuperării.

În cadrul cercetărilor medicale, au fost studiați pacienții vindecați de infecția cu SARS-CoV-2, ce prezintă simptome persistente care le slăbesc capacitatea organismului, fără a fi identificată vreo leziune la nivelul organelor afectate. Una din ipotezele emise ar fi că o mare parte din aceștia vor dezvolta o condiție denumită encefalomielită mialgică sau sindromul de oboseală cronică.

Tu știi dacă plămânii sau inima ta au fost afectate de noul coronavirus?

Cele mai frecvente boli asociate COVID-19 includ pacienți cu un grad de afectare permanentă la nivelul unor organe precum plămâni,Boli asociate post COVID-19 inimă, rinichi sau creier. Dacă există leziuni care impactează funcționarea acestora, medicii specialiști îți vor recomanda o serie de investigații medicale de imagistică și de laborator, pentru a putea oferi un diganostic corect și un tratament adaptat.
 
Tipul de pneumonie asociat adesea cu COVID-19 poate provoca leziuni de lungă durată, ce determină apariția unor probleme de respirație pe termen mediu și lung. Unul dintre cele mai ample studii realizate pe acest subiect a analizat imaginile CT pulmonare a 919 pacienți și a constatat că lobii inferiori ai plămânilor sunt cei mai frecvent deteriorați, semnalând apariția unor pete opace care indică o inflamație. Astfel, această condiție medicală ar putea face dificilă respirația în timpul exercițiilor susținute.

Deși leziunile pulmonare se diminuează în timp, multe dintre acestea nu dispar, existând cazuri de pacienți la care și după 12 săptămâni, leziunile erau vizibile.

Ai grijă de sănătatea ta și după ce te-ai vindecat de COVID-19!

Monitorizare post COVID-19
În clinicile dedicate COVID de lungă durată, pacienții sunt evaluați și îngrijiți de către o echipă multidisciplinară din care fac parte medici specialiști pneumologi, cardiologi, neurologi, nefrologi, psihologi și alți specialiști.

Posibilele investigații ce se pot recomanda în funcție de particularitățile fiecărui pacient sunt:

- Analize generale de sânge: hemoleucogramă, examen de urină, proteina C reactivă, transaminaze hepatice ș.a.;
- Investigații cardiologice: ECG, ecografie cardiacă etc.;
- Investigații pneumologice: spirometrie, radiografie pulmonară, CT toracic;
- Investigații neurologice: CT sau RMN cerebral;
- Investigații reumatologice: analize de sânge specifice, radiografii.

Pachete promoționale de monitorizare post COVID-19 la Medcenter!

Poți preîntâmpina apariția unor posibile complicații dacă iei măsuri de prevenție la timp. Descoperă pachetele de investigații medicale și analize de laborator, concepute special pentru monitorizarea stării de sănătate post COVID-19: Programează-te acum! Te așteptăm cu drag în centrele din rețeaua Medcenter!
  
Surse de informație: www.medscape.com, www.nice.org.uk, www.rcgp.org.uk 
 

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului