Cum deja ne aflăm în febra pregătirilor pentru mesele festive de Paște, ne întrebăm ce să facem ca să avem sărbătorile cu adevărat liniștite, ținând cont că meniul va fi îmbelșugat multe zile la rând. Iată câteva sugestii pentru un meniu cât mai sănătos, fără teama acumulării kilogramelor nedorite, a dobândirii unor probleme de sănătate sau a acutizării altor afecțiuni deja existente!
Ouă roșii
După tradiție, ouăle roșii sunt simbolul Sărbătorilor Pascale și nu lipsesc din meniul acestor zile. Reprezentanții Asociației Americane a Sănătății Cardiace sfătuiesc adulții sănătoși să mănânce câte un ou pe zi sau câte două ouă la câteva zile, pentru menţinerea greutății corporale și a stării generale de sănătate. Aceștia se bazează în recomandările lor pe cele mai recente cercetări în domeniu, care demonstrează că oul consumat dimineața este atât de săţios încât cel care-l consumă, nu va mai resimți senzația de foame la fel de accentuată în timpul zilei, ca atunci când mănâncă orice alt aliment specific micului dejun. De altfel, se apreciază că acestea sunt singurele alimente în care vitamina D este produsă în mod natural. Ouăle conțin multe substanțe nutritive indispensabile organismului, motiv pentru care sunt recunoscute ca alimente medicament. Vitaminele A, B 1, B2, B5, B6 și B12, D, E, K, acidul folic, proteinele, calciul, fosforul, fierul, zincul și toate celelalte elemente care intră în compoziția lor chimică ajută la prevenirea și combaterea multor boli. Oul este singurul aliment în care vitamina D este produsă în mod natural. Potrivit medicilor, ouăle cresc nivelul colesterolului bun HDL, îmbunătățesc vederea, conferă un plus de sănătate pielii, previn anemia, asigură o bună funcționare a creierului și ajută la menținerea greutății corporale normale. În urma unui studiu de specialitate s-a descoperit că femeile care consumă ouă în mod regulat își reduc riscul de a suferi de cancer mamar cu 44%. Însă, pentru a ne bucura de efectele benefice asupra sănătății, nu trebuie să uităm să consumăm mai mult de un ou la masă.
Salată de crudități
Aceasta poate fi o alternativă sănătoasă la salatele cu maioneză, fiind plină de vitamine, săruri minerale și fibre. Săracă în calorii, salata de crudități face adevărate minuni pentru sănătatea noastră, mai ales în această perioadă a exceselor alimentare. Morcovul, țelina, varza roșie, varza albă, roșiile, castraveții și ardeiul gras protejează inima prin scăderea colesterolului și reglarea tensiunii arteriale, îmbunătățesc digestia, alungă starea de oboseală oferindu-ne un plus de energie, cresc imunitatea și scapă organismul de unele dintre cele mai dăunătoare toxine.
Ruladă de pui sau pește marinat
Astfel de preparate culinare sunt surse excelente de proteine slabe, gustoase și ușor digerabile. Acestea protejează inima și sănătatea sistemului cardiovascular, mențin tensiunea arterială la valori normale și previn acumularea kilogramelor nedorite. Consumul preparatelor din pește, este indicat în special diabeticilor ajutându-i să-și mențină glicemia la valori normale. Anumite tipuri de pește care intră în compoziția ruladelor dau senzația de sațietate ceea ce face să nu mai simțim nevoia de a mânca mult și des.
- Feluri principale cu arome tradiționale
Pulpa de miel cu legume este o opțiune sănătoasă și savuroasă, bogată în proteine și minerale. Pentru doritori, o alternativă și mai dietetică și la fel de gustoasă friptura tradițională de miel poate fi înlocuită cu cotletele de miel la grătar sau la cuptor.
Ciorba de miel cu multe verdețuri este un mod ușor și revigorant pentru a ne bucura de masa festivă.
- Deserturi delicioase și sănătoase
Fructele
Consumate în stare proaspătă sau preparate în salate, fructele, la fel ca legumele, sunt surse bogate de vitamine și minerale. De altfel, studiile din domeniul sănătății arată că dietele care nu încorporează fructe și legume pot conduce la boli cronice precum bolile cardiovasculare sau diferite tipuri de cancere.
- Ponturi pentru un Paște fericit!
- Consumăm porții moderate din fiecare fel de mâncare și ne bucurăm de gusturile autentice ale preparatelor tradiționale,
- Evităm excesele de alimente grele și bogate în calorii, menținându-ne echilibrul metabolic și digestia sănătoasă,
- Împărtășim bucuria sărbătorii cu cei dragi, alegând opțiuni culinare care să ne hrănească organismul și să ne încânte simțurile în același timp,
- Băuturile alcoolice le savurăm cu moderație, înțelegând că excesul poate aduce doar neplăceri.
Sperăm că aceste sugestii îți vor aduce un plus de sănătate și bucurie de Paște!
Pentru prevenirea, depistarea și controlul problemelor de sănătate din sfera gastroenterologică, Medcenter pune la dispoziția tuturor o gamă vastă de consultații, investigații și analize medicale realizate de specialiștii în domeniu, la standarde înalte de calitate. Mergi la medic! E vorba de sănătatea ta.