www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize
Formulare SARS-CoV-2
TRIAJ EPIDEMIOLOGIC

Sfaturi pentru ameliorarea durerilor de spate

Durerile de spate pot fi determinate atât de afecţiuni ale coloanei vertebrale, cât şi de afecţiuni ale altor aparate şi organe.

Bolile care ar putea produce dureri de spate pot fi ale aparatului respirator (pneumonie, cancer pulmonar), ale aparatului cardiovascular (angina pectorală, infarctul de miocard), ale aparatului digestiv (ulcerul gastric, pancreatita cronică), renal (pielonefrite, litiaza renală) sau chiar genital (boala inflamatorie pelvină, retroversia uterină).
Cauze ale durerilor de spate

Factorii care pot determina apariția durerilor de spate

Durerea de origine vertebrală este extrem de frecvent întâlnită în practica medicală şi poate fi produsă de:
 • factori congenitali, aşa cum se întâmplă în spina bifidă şi epifizita vertebrală;
 • factori traumatici, aşa cum se întâmplă în fracturile corpurilor vertebrale şi herniile de disc;
 • factori de natură inflamatorie, aşa cum se întâmplă în spondilita anchilozantă şi sindromul Reiter;
 • factori tumorali, aşa cum se întâmplă în tumorile benigne şi maligne ale coloanei vertebrale;
 • factori metabolici, aşa cum se întâmplă în osteoporoză, osteomalacie şi boala lui Paget;
 • factori degenerativi, aşa cum se întâmplă în spondiloză și discartroză;
 • factori infecţioşi, aşa cum se întâmplă în morbul lui Pott sau bruceloză.
Durerea vertebrală la copil este mult mai rară, dar are o semnificaţie mult mai gravă, aceasta sugerând o boală infecţioasă sau o boală inflamatorie.

Caracteristicile durerilor vertebrale

Cum apare?
Durerea vertebrală poate apărea brusc în cazul traumatismelor şi herniei de disc, sau poate să apară treptat, în bolile degenerative şi inflamatorii ale coloanei vertebrale (spondiloza, spondilita, poliartrita reumatoidă).

Când apare?
În cazul bolilor inflamatorii vertebrale, durerea apare în repaus, în timp ce în cazul herniei de disc, durerea apare după ridicarea unei greutăţi, în urma unui efort fizic sau după o mişcare bruscă. În lumbago acut, durerea se manifestă după expunerea la frig şi la umezeală.

Cât de intensă este?
Durerea vertebrală poate fi “surdă” în bolile degenerative: spondiloze, discartroze, hernie de disc sau „vie” în lombosciatică.

Durerea de spate iradiază către alte părți ale corpuluiUnde este localizată?

Durerea vertebrală poate afecta întreaga coloană (în bolile inflamatorii ale coloanei) sau se poate localiza la anumite segmente ale coloanei (spondiloza cervicală, hernia de disc).

Unde iradiază?
   - poate să rămână la locul unde a apărut (în lumbago);
   - poate iradia de-a lungul unei coaste - nevralgia intercostală;
   - poate iradia în membrul superior - nevralgia cervicobrahială;
   - poate iradia în membrul inferior - lombosciatică.

Diagnosticul durerilor de spate

Examenul clinic al bolnavului cu dureri de spate trebuie să fie complet, pentru că durerea poate fi produsă nu numai de boli ale coloanei vertebrale, dar şi de o serie întreagă de afecţiuni ale altor organe şi aparate. În acelaşi timp, examenul clinic trebuie să fie suficient de concentrat asupra coloanei vertebrale pentru a descoperi toate semnele şi simptomele care ne-ar putea conduce la un diagnostic etiologic.

Pe lângă examinarea clinică minuţioasă, pentru precizarea diagnosticului, trebuie efectuate o serie de investigaţii:
 • radiografia de coloană vertebrală, cu ajutorul căreia se pot descoperi deformări vertebrale, fracturi, tumori, densitatea osoasă vertebrală;
 • tomografia computerizată (CT);
 • rezonanţa magnetică nucleară (RMN) și scintigrafia pot diagnostica leziuni discrete ale coloanei vertebrale, precum: leziuni ale discurilor, ale nervilor, ale canalului vertebral sau tumori vertebrale;
 • testele sanguine, cum ar fi depistarea factorului reumatoid sau antigenele HLA, ce pot fi utile pentru diagnosticul poliartritei şi spondilitei reumatoide.
Durerile coloanei vertebrale pot fi combătute prin identificarea şi înlăturarea factorilor de risc: suprasolicitări profesionale, poziţia de lucru incorectă, eforturi fizice mari.

Sfaturi pentru protecţia coloanei

1. Mergeţi întotdeauana cu spatele drept, abdomenul tras înapoi şi toracele împins în faţă! Când staţi în picioare o perioadă mai lungă de timp, odihniţi-vă coloana vertebrală sprijinindu-vă corpul de ceva sau alternând greutatea pe câte un picior, alternativ!
Poziția la birou afectează durerea de spate
2. Staţi pe un scaun cu spătar, cu coloana dreaptă, cu picioarele pe podea sau postament şi puneţi o pernă în spatele şoldurilor. Schimbaţi-vă din când în când poziţia. Este foarte important ca scaunul și biroul să aibă înălţimea adecvată, iar mâinile şi coatele să le sprijiniţi pe birou. Când vă ridicaţi de pe scaun, întâi trageţi şoldurile la marginea scaunului, apoi vă ridicaţi sprijinindu-vă pe mâini şi evitând astfel îndoirea coloanei.

3. În poziţia culcat, patul trebuie să fie elastic, dar tare. Dacă aveţi dureri lombare, puneţi o pernă sub gât şi sub genunchi, corpul fiind culcat pe spate, deoarece coloana vertebrală trebuie să fie dreaptă şi atunci. În poziţia culcat pe faţă, pentru a îndrepta coloana, trebuie pusă o pernă sub burtă şi una sub glezne. În poziţia culcat pe o parte, trebuie pusă o pernă sub gât şi una între genunchi, iar genunchii să fie uşor îndoiţi.
Ridicarea din pat se face în felul următor: întâi vă aşezaţi pe o parte, apoi ridicaţi şi coborâţi picioarele la marginea patului, după care, sprijinindu-vă în mâini, vă ridicaţi în picioare.

4. Obiectele grele se ridică cu spatele drept, din poziţia ghemuită (picioarele uşor depărtate, genunchii flexaţi, spatele drept), cu obiectul ridicat lângă trunchi. Este interzisă întoarcerea trunchiului în lateral atunci când ridicaţi o greutate. Obiectele grele trebuie distribuite în mod egal în ambele braţe.

5. În timpul lucrului, coloana vertebrală trebuie să fie dreaptă, nu aplecată! Dacă este necesar, staţi în genunchi sau cu picioarele îndoite.

6. Trebuie să aveți o poziţie corectă la volan. Acest lucru presupune să stați cu genunchii la acelaşi nivel sau puţin mai sus decât şoldurile, spatele sprijinit de spătar, cu scaunul suficient de aproape pentru a putea îndoi genuncii şi a ajunge la pedale.

7. Întărirea musculaturii coloanei vertebrale se poate realiza prin practicarea unui sport: înot, atletism sau gimnastică.

Principii generale de tratament pentru durerile de spateFizioterapia ameliorează durerea de spate

 • Repausul la pat se recomandă în cazul durerilor severe, lumbago acut, lombosciatică, osteoporoză. 
 • Fizioterapia este indicată în spondiloza cervicală, lombosciatică.
 • Căldura locală se aplică în lumbago acut şi lombosciatică.
 • Administrarea antibioticelor se recomandă în cazul afecţiunilor coloanei vertebrale de tip infecţios.
 • Antiinflamatoarele, analgezicele şi miorelaxantele se indică în bolile inflamatorii şi degenerative, fibromialgie, osteoporoză.
 • Medicamente care inhibă resorbţia osoasă şi medicamente care stimulează sinteza osoasă se indică în cazurile de osteoporoză.
 • Gimnastica medicală se practică sub îndrumarea de specialitate a unui kinetoterapeut şi se indică în cazul deformărilor de coloană de tip cifoză sau scolioză şi în cazuri de fibromialgie.
Autor: Dr. Zarvă Maria
Medic specialist Medicină de familie
Arată-le și prietenilor!

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului