Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
95 lei
(momentan indisponibilă)
5 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator, cu dop galben sau roșu.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare.
După ce este separat, serul este stabil 7 zile la 2-8 °C sau 2 luni la -20 °C.
Se va evita decongelarea/recongelarea.
Refrigerat
Enzimatică
Femei: < 10.0 micromol/L;
Bărbați: < 10.0 micromol/L.
Seruri intens hemolizate.
Acizii biliari primari (acidul colic și acidul chonedezoxiconic) se formează în ficat prin conjugarea colesterolului cu glicina și, respectiv taurina. Ulterior, aceștia sunt depozitați și concentrați în vezica biliară, după care ajung în lumenul intestinal și contribuie la emulsionarea grăsimilor, fapt care facilitează acțiunea lipazei pancreatice.
Acizii biliari secundari (dezoxicolatul și litocolatul) se formează în colon, ca metaboliți bacterieni ai acizilor biliari primari.
Acizii biliari "aberanți" (acidul ursodezoxicolic - UDCA, precum și alții mai puțin întâlniți) se găsesc în cantitate redusă la persoanele sănătoase, dar în cantități mari la persoanele cu sindroame colestatice cronice.
În cadrul circuitului hepato-entero-hepatic, aproximativ 90% dintre acizii biliari secundari sunt reabsorbiți prin difuzie pasivă la nivelul întregului intestin, intrând ulterior în circulația sanguină portală și apoi fiind captați de hepatocite, reconjugați și secretați din nou în vezica biliară. Restul de aproximativ 10% dintre acizii biliari sunt excretați în materiile fecale. Pierderea respectivă este în mod normal compensată prin producția hepatică, lucru care nu se întamplă în cazul unei reduceri masive a absorbției intestinale.
Se recomandă determinarea nivelului acizilor biliari pentru evalurea circuitului hepato-entero-hepatic (sistem biliar, intestinal, circulația portală și hepatocite).