Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
171 lei
(momentan indisponibilă)
13 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după masă).
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator, cu dop galben sau roșu.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare.
După ce este separat, serul este stabil 14 zile la 2-8 °C sau 2 luni la -20 °C. Proba nu se congelează/decongelează.
Refrigerat
Imunoenzimatică
Femei: < 20 U/mL;
Bărbați: < 20 U/mL.
Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele testului.
Coxiella burnetti este o bacterie Gram-negativă, obligatoriu intracelulară, care infectează animalele domestice, precum oi, capre sau vite. Infecția este transmisibilă la om prin inhalarea de aerosoli sau praf contaminat.
Mai rar, se poate transmite și prin ingestia de lapte nepasteurizat, generând o zoonoză, care poartă denumirea de Febră Q.
Febra Q debutează cu febră, frisoane, transpirații, mialgii, tuse neproductivă, stare de rău general. Febra persistă de obicei 1-2 săptămâni, iar aproximativ 30-50% din pacienții cu infecție simptomatică dezvoltă pneumonie. Rareori, boala poate evolua, generând endocardită, hepatită cronică sau sindromul de oboseală cronică.
În cursul evoluției infecției, membrana celulară suferă mutații în structura sa, denumite si variație de fază. Diferențierea dintre faza I și faza II a antigenului poate ajuta la determinarea infecției cronice și a celei acute.
Este necesară testarea simultană a anticorpilor IgM și IgG, pentru a determina prezența acestora din faza I sau II. Prezența anticorpilor IgG în faza I se corelează cu existența formei cronice, când titrurile anticorpilor IgG specifice fazei I sunt mai crescute sau egale cu cele din faza II:
În endocardită se determină titruri mari de anticorpi (titrul anticorpilor față de antigenele de fază I este de obicei mai mare decât cel al anticorpilor față de antigenele de fază II);
În cazurile de hepatită cronică granulomatoasă, titrurile anticorpilor IgG şi IgM atât față de antigenele faza I, cât și față de antigenele de faza II sunt crescute semnificativ.