www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Anticorpi - virusul hepatitei C (HCV)
Markeri virali

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
80 lei
1 zi/3 zile*
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate, contaminate bacterian sau expuse la temperaturi ridicate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare.
După ce este separat, serul este stabil 7 zile la 2-8 °C sau 6 luni la -20 °C. Se va evita decongelarea/recongelarea.
Refrigerat
Chemiluminiscență/ELISA/Imunocromatografie
  • Negativ: < 0,9;
  • Borderline: 0,9 - 0,99;
  • Reactiv: ≥ 1.
Serurile intens hemolizate sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele testului.


Hepatita determinată de virusul C este un virus ARN din genul Flavivirus (familia Flavivirida) și reprezintă una dintre principalele cauze de apariție a cirozei sau carcinomului hepatic (aproximativ 30%) și a peste 50% dintre hepatitele cronice.

De obicei, hepatita virală C se transmite parenteral, prin produse administrate intravenos (transfuzii de sânge, droguri) sau transmitere nosocomială (ca urmare a sterilizării necorespunzătoare a materialelor sanitare).
Este posibilă și transmiterea accidentală, prin contactul cu sânge infectat (se poate întâmpla la personalul medical), prin tatuaje sau, rar, prin transmitere sexuală.

Intrafamilial, transmisia poate apărea ca urmare a folosirii în comun a periuţei de dinţi, a aparatului de bărbierit, a pensetei, a trusei de manichiură sau prin contact cu salivă, lapte, secreţii vaginale sau spermă de la persoane infectate.

Transmisia verticală (de la mamă la făt) este posibilă în aproximativ 2-5% din cazuri, însă riscul poate crește în cazul coinfecției cu virusul HIV. Riscul este cu atât mai ridicat cu cât infectivitatea este mai mare.

De cele mai multe ori, debutul bolii este insidios, deoarece poate exista o "fereastră serologică", perioadă în care nu sunt detectați Ac anti-HCV. Această perioadă variază ca durată, în functie de organismul infectat. Anticorpii pot apărea la aproximativ 2 luni de la debut și pot persista toată viața, însă există și situații în care dispar în câțiva ani. În cazul hepatitei cronice cu virus C se va identifica și prezența anticorpilor anti-HCV. 

Pentru confirmarea infecției cu virus C, se recomandă determinarea de ARN viral hepatita C (încărcătură virală sau viremie), care va determina numărul de copii virale (sau UI/mL) în sângele pacientului.

În cazuri rare, poate exista posibilitatea ca un pacient cu Ac anti-HCV să aibă un rezultat negativ la determinarea de ARN viral hepatita C.
La pacienții HIV pozitivi se întâlnește coinfecția HVC în aproximativ 30% din cazuri.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului