www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

RPR (serologie sifilis)
Imunologie şi serologie

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
25 lei
1 zi
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator, cu dop galben sau roșu.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare și proba se va lucra imediat. Dacă acest lucru nu este posibil, proba se va păstra la frigider.
După ce este separat, serul este stabil 7 zile la 2-8 °C și timp îndelungat la -20 °C.
Se va evita decongelarea/recongelarea.
Refrigerat
Reacție de floculare
  • Femei: negativ
  • Bărbați: negativ
Seruri intens hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian.


Sifilis este o boală sistemică generată de infecția cu spirocheta Treponema Pallidum, iar transmiterea se face preponderent pe cale sexuală (în 95% dintre cazuri) și pe cale sanguină sau transplacentară (în proportie de 5%).

Sifilisul are o evoluție cronică, în mai multe faze:
  • sifilisul primar (apare după 10-90 de zile): caracterizat prin apariția sancrului sifilitic la poarta de intrare și limfoadenopatie satelită nedureroasă;
  • sifilisul secundar (apare după 3-10 săptămâni de la contact): se caracterizează prin diseminarea infecției în tot organismului, erupție cutanată polimorfă, poliadenopatii și febră, cefalee, poliartralgii, dureri osoase, afectare renală;
  • sifilisul terțiar (apare după 5-10 ani): se manifestă prin leziuni granulomatoase (localizare cutanată, viscerală, osoasă), modificări degenerative ale sistemului nervos central (neurosifilis), afectare cardiovasculară.
Sifilisul congenital se transmite de la mamă la făt și poate determina moartea intrauterină a fătului, malformații congenitale (dentare, osoase, oculare) sau chiar moartea post-partum. 

RPR (Rapid Plasma Reagin), alături de VDRL (Venereal Disease Research Laboratory), sunt teste serologice pentru identificarea sifilisului, care au un cost redus și prezintă o sensibilitate foarte bună, în special în stadiul precoce al infecției.

Principalul lor dezavantaj este că se asociază cu o rată importantă de rezultate fals pozitive, în special la gravide.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului