www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Vitamina B12
Biochimie

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
65 lei
3 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate), înainte de administrarea unei eventuale injecții cu vitamina B12 sau efectuarea testului Schilling.
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare. Serul se acoperă cu o folie de aluminiu pentru a fi protejat de lumină.
După ce este separat, serul este stabil 7 zile la 2-8 °C sau 3 luni la -20 °C.
Proba se va proteja de lumină.
Dacă serul a fost decongelat, nu se recongelează.
Refrigerat
Chemiluminescență
239 - 931 pg/mL
  • False scăderi ale nivelului de vitamina B12 pot apărea la pacienți cu mielom multiplu, scleroză multiplă sau infecție HIV;
  • La femeile însărcinate (trimestrul II-III), poate apărea o scădere trecătoare a nivelului de vitamina B12, care se normalizează la câteva zile după naştere;
  • Deficitul de acid folic poate crea o falsă scădere a vitaminei B12;
  • La persoanele vârstnice sau la cele care suferă de anumite afecțiuni hematologice (leucemie mieloidă cronică asociată cu anemie pernicioasă), valorile vitaminei B12 pot fi fals normale;
  • Administrarea unor medicamente poate determina creșteri sau scăderi ale concentrației serice de vitamina B12. Consultați medicul pentru interpretarea rezultatului în cazul în care urmați un tratament medicamentos.
  • Nerespectarea condiților de recoltare, decongelarea probei sau expunerea acesteia la lumină.


Vitamina B12 (ciancobalamina) reprezintă un component esențial în sinteza ADN-ului și în maturarea hematiilor, având un rol extrem de important pentru funcționarea normală a sistemului nervos (participă la formarea și menținerea tecii de mielină), a simțurilor auditiv și tactil, precum și a funcțiilor de echilibru și de învățare. Această vitamină accelerează metabolismul lipidelor, al proteinelor și al glucidelor.

Surse de vitamina B12 sunt doar produsele de origine animală: lapte, ouă și carne. Prin urmare, această vitamină trebuie să fie absorbită de la nivelul tubului digestiv. Acest proces are loc în prezența factorului intrinsec secretat de celulele parietale gastrice.
Afectarea mucoasei gastrice va duce la scăderea absorbției vitaminei B12. 

Deficitul de vitamina B12 poate apărea:                                                                                                                                              
  • în cazul alimentației deficitare: extrem de rar (la persoanele exclusiv vegetariene), copiii născuţi din mame cu deficiență de B12 sau în cazul dietei restrictive din fenilcetonurie;
  • în anemia pernicioasă;
  • în cazurile de deficienţă ereditară de factor intrinsec;
  • în cazuri de malabsorbție a vitaminei B12: la vârstnici, în chirurgia gastrică, insuficiență pancreatică, sindrom Zollinger-Ellison, boli inflamatorii intestinale, boală celiacă, malabsorbție apărută ca urmare a consumului de substanțe toxice și medicamente;
  • în cazuri foarte rare de hipotiroidism primar, infecție cu HIV, mielom multiplu, scleroză multiplă, anemie aplastică, leucemie cu celule păroase, mielodisplazie etc.
Când se detectează un nivel scăzut al vitaminei B12 se recomandă efectuarea de teste suplimentare pentru stabilire cauzei, precum testarea anticorpilor anti factor intrinsec, a anticorpilor anti celule parietale gastrice etc.

Creșteri ale nivelului seric al vitaminei B12 pot apărea în:
  • insuficiență renală;
  • tratament cu vitamina B12;
  • diverse tipuri de leucemii;
  • afecțiuni hepatice (hepatită acută sau cronică, ciroză);
  • cancer metastatic cu afectare hepatică;
  • diabet;
  • insuficiență cardiacă congestivă;
  • cazuri severe.
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului