www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize
Formulare SARS-CoV-2
TRIAJ EPIDEMIOLOGIC

Află printr-un test rapid dacă ai gripă sau COVID-19!

In sezonul rece_risc sporit gripa si COVID-19
Cu ajutor
ul noului Test COMBO (SARS CoV-2 și Influenza A+B) se obține un diagnostic diferențial eficient și rapid între cele două tipuri de infecții, ce pot avea manifestări similare.


În fiecare an, în sezonul rece apar adesea focare de gripă. Acum, mai mult ca oricând, odată cu răspândirea rapidă a noului Coronavirus și în rândul românilor, este foarte importantă diferențierea între infecția cu un virus gripal de cea cu SARS-CoV-2.

În plus, diagnosticarea corectă a tipului de virus este esențială pentru ca medicul specialist să recomande un tratament eficient. Infecțiile determinate de aceste virusuri se pot manifesta printr-o varietate de simptome asemănătoare.

Din acest motiv, medicii susțin că este destul de dificil să poată fi făcută diferența între infecția cu virusurile gripale (Influenza A sau B) și cea cauzată de virusul SARS-CoV-2 fără o testare de laborator corespunzătoare.

Care sunt principalele caracteristici ale COVID-19 și ale gripei sezoniere?

COVID-19 este o boală infecțioasă respiratorie acută, iar principala sursă de răspândire a bolii o reprezintă pacienții deja infectați cu noul Coronavirus, atât cei care prezintă simptome, cât și persoanele asimptomatice. 

Principalele manifestări includ febră, oboseală și tuse uscată, iar în alte cazuri pot apărea și simptome precum pierderea mirosului sau gustului, congestie nazală, durere în gât, mialgie sau diaree.

Gripa este o infecție virală acută a căilor respiratorii superioare, care se transmite ușor prin tuse și strănut. De obicei, virușii de tip A sunt mai răspândiți decât virușii de tip B și sunt asociați cu cele mai grave epidemii de gripă, în timp ce infecțiile de tip B se prezintă cu forme mai ușoare.

Care este simptomatologia comună între COVID-19 și gripa sezonieră?

Simptome comune gripa si COVID-19
Cele mai frecvente simptome comune celor trei tipuri de infecții virale (SARS-CoV-2 și Influenza A sau B) sunt:

         • Febră
         • Tuse
         • Oboseală
         • Dificultăți în respirație

Ce reprezintă Testul COMBO (SARS-CoV-2 și Influenza A+B)?Secretii nazofaringiene_probe test COMBO

Testul COMBO (SARS-CoV-2 și Influenza A+B) este un test imunocromatografic pentru detectarea calitativă atât a antigenului SARS-CoV-2, cât și a antigenului pentru virusul gripal A sau B.

Prezența antigenului este detectabilă în secrețiile nazofaringiene, în timpul fazei acute a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau cu un virus gripal de tip A sau B.

Probele prelevate sunt prelucrate cu ajutorul personalului de laborator specializat și instruit în acest sens.

Care sunt beneficiile efectuării Testului COMBO (SARS-CoV-2 și Influenza A+B)?

  • Rezultat rapid: maxim 8 ore;
  • Acuratețe, specificitate și sensibilitate ridicate;
  • Eficient pentru detecția concomitentă a 3 virusuri diferite;
  • Rată scăzută a rezultatelor fals pozitive sau fals negative.
Testul este non-invaziv și poate detecta două tipuri de virusuri gripale (A sau B) și le diferențiază de SARS-CoV-2, virusul care determină infecția COVID-19.
Astfel, se obține un diagnostic diferențial eficient și rapid între cele două tipuri de infecții cu manifestări similare.

Beneficii test COMBO

Ce înseamnă un rezultat pozitiv sau unul negativ?

Un rezultat pozitiv indică prezența antigenului viral pentru SARS-CoV-2 sau pentru gripa de tip A sau pentru gripa de tip B, fiind necesară corelația clinică cu istoricul pacientului și cu alte informații pentru a determina stadiul infecției. În cazul detecției antigenului SARS-CoV-2, pentru confirmare, este necesară efectuarea unui test molecular. 

Un rezultat negativ exclude prezența SARS-CoV-2 sau a unui virus gripal A sau B în momentul testării, dar nu exclude o infecție bacteriană sau o co-infecție cu alte virusuri.

Cum trebuie să te pregătești pentru Testul COMBO (SARS-CoV-2 și Influenza A+B)?

Nu este necesară o pregătire prealabilă, testul poate fi efectuat la cerere, fără trimitere de la medicul de familie și se realizează în urma recoltării secrețiilor nazofaringiene (exsudat nazofaringian). 

În vederea recoltării probelor pentru Testul COMBO (SARS-CoV-2 și Influenza A+B), vă așteptăm cu drag în orice centru din rețeaua națională Medcenter, unde vă asigurăm că sunt respectate cu strictețe toate prevederile legale de prevenire a răspândirii infecției COVID-19.

Indiferent de rezultatul testului, vă rugăm să respectați toate măsurile de protecție impuse de autorități!

Pentru un diagnostic de încredere - e vorba de sănătatea ta!

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului